STAN O

Smešten u zgradi iz 1920. u srcu beogradske pešačke zone na Obilićevom vencu, stan ‘’O’’ javlja se kao mala gradska oaza I pokušaj da se evocira stil stare beogradske arhitekture u njenom punom sjaju.

Kroz jasnu podelu na dnevne i noćne aktivnosti, plan stana je pažljivo organizovan oko centralnog jezgra, sastavljenog iz tehničkih prostorija i ostave, a obloženog ručno postavljenim percima od punog hrastovog drveta.

Dnevna zona, koja gleda na pešačku ulicu, zamišljena je kao jedan prostorni volumen, sa kuhinjom koja se staklenom pregradom može po potrebi fizički, ne nužno i vizuelno, odvojiti od ostatka prostora. Ova pregrada ujedno je i jedan od centralnih motiva oko kojih se gradi koncept, zajedno sa kaminom u kamenoj oblozi, zaobljenim ivicama i centralnim jezgrom presvučenim prirodnim hrastom.  Hrastove vertikale centralnog bloka spajaju se sa horizontalnim parketnim daskama i dalje razlivaju u noćnu zonu smeštenu iznad šarmantnog unutrašnjeg dvorišta bloka.

Obnova enterijerskog nasleđa bila je dugotrajna i izazovna jer su prvobitne karakteristike stana bile ili oronule ili davno izgubljene.

Posebna pažnja posvećena je svakom pojedinačnom komadu – kako restauriranom, tako i dizajniranom i odabranom, kako bi se uneo osećaj ležernog luksuza i topline i istovremeno dizajn nadovezao se na tradicionalne elemente karakteristične za period gradnje.

Apartman ''O'' ima sve najsavremenije sisteme koji se očekuju od modernog stana – skrivenu tehnologiju, grejanje u podu i zidovima i plafonske panele za hlađenje - sve pažljivo skriveno od oka, tako da se otvara prostor za raznovrsnost u teksturama i materijalima, kao i detaljima da dođu u prvi plan.

  GODINA
  2019
POVRŠINA
130m2
LOKACIJA
Beograd, Srbija
FOTOGRAFIJA
Relja Ivanić


OFFICE@AUTORI.RS +3816491976       
KNEZA MILOŠA 86 BELGRADE