STAN K-I
Smešten u samom centru Beograda, tipičan stan iz ’60-ih transformisan je u otvoren i živahan dom za mladu porodicu.

Volumen stana oslobođen je unutrašnjih pregrada i zidova, što je otvorilo prostor za više svetla i fleksibilnost u organizaciji. Nakon uklanjanja svih slojeva, ogoljena ‘Avramenko’ tavanica je oživela i postala integralni deo enterijera, protežući se čitavom površinom i povezujući zone u jedno celovito, fluidno okruženje.

Ogoljena struktura okrečena u belo poslužila je kao osnova na koju su dalje slagani vintage, moderni i savremeni slojevi koji bi odražavali način života i lični pečat stanara.

Cilj projekta bio je unaprediti i obogatiti zajedničke aktivnosti i interakcije i to pozicioniranjem centralne društvene zone koja bi se dalje protezala i nastavljala u druge aktivnosti, manje ili više odvojene (u zavisnosti od funkcije). Slobodnostojeća kuhinja, trpezarija i dnevna soba čine stožere oko kojih se svakodnevni život deli i organizuje. Radna soba pojavljuje se tek kao produžetak ovog otvorenog i prozračnog prostora, odvojena samo staklom i prozirnom zavesom, dok je spavanje zatvoreno iza vrata na drugom kraju i u potpunosti orjentisano ka zelenilu unutrašnjeg dvorišta.


  GODINA
  2015
POVRŠINA
80m2
LOKACIJA
Beograd, Srbija
FOTOGRAFIJA
Relja Ivanić
OFFICE@AUTORI.RS +3816491976       
KNEZA MILOŠA 86 BELGRADE