MOKRIN HOUSE IMANJE

Mokrin Estate je bio prvi total design projekat studija. Izazov je ležao u reinterpretaciji karakteristika sada već oronulog imanja, ali sa savremenim pristupom, kako u pogledu dizajna tako i u pogledu programa.

Kombinovanjem co-living-a i co-working-a u seoskom, ruralnom okruženju, ideja je bila napraviti mesto za odmor udaljeno od gradske gužve i distrakcija, gde bi pojedinci i grupe iz celog sveta mogle da se sreću, rade, povezuju i opuštaju.

Sastavljeno od pet objekata, kako obnovljenih, tako i savremenih, koji su organizovani oko uređenog centralnog dvorišta, imanje je mešavina objekata namenjenih radionicama, događajima, predavanjima, radu u tišini, prostora koji podstiču interakcije i lični razvoj, kao i mesta za boravak do 40 ljudi. Projekat je bio podeljen u tri faze restauracije i izgradnje, u trajanju od šest godina, počevši sa Objektom B – radnim prostorom i završivši se sa Objektom 23, kada je potreba za hostelskim smeštajem u okviru imanja postala neizbežna.

Centralni koncept arhitektonskog oblikovanja bila je podržati ideju otvorenosti i gostoljubivosti na svim nivoima, od prostorne organizacije, preko materijalizacije, do detalja. Organizacija dvorišta stavlja prirodu u centar aktivnosti, odakle je sve brzo i lako dostupno. Veliki stakleni otvori pozivaju ljude da istražuju, dok čisti i otvoreni planovi omogućavaju fleksibilnost i različitost u upotrebi prostora, kao i povezivanje programa spolja - unutra. Izdvojena, skrivena mesta, kao što su bazen ili mesta za sedenje u bašti čine prostor prilagodljivim svakoj rutini, ma koliko ona bila iregularna, što je od centralne važnosti za funkcionisanje kompleksa.

Projekat Mokrin Estate-a je na neki način eksperimentalni model co-living-a i co-working-a u doba digitalnih nomada, i to na način koji bi mogao doprineti i oživljavanju i transformaciji sela i ruralnih područja.

  GODINA
  2009 - 2014
POVRŠINA
3500m2
LOKACIJA
Mokrin, Srbija
FOTOGRAFIJA
Relja Ivanić
OFFICE@AUTORI.RS +381649197634       
KNEZA MILOŠA 86 BELGRADE